Mikaela Hjärtström

Nuet
Idag är det 6e februari och även fast det bara gått 6 dagar av den här korta månaden, så har det hunnit hända mycket!
 
Måndagen fick jag veta att jag säkert skulle få göra min mastektomi med axillarutrymning på onsdagen samma vecka. Tisdagen spenderade jag förmidddagen på sjukhuset för att få träffa kirurgen, få info inför op och ta covid-testet. 
 
Onsdag morgon lämnade vi Elliot till sin farmor och begav oss till sjukhuset direkt på morgonen. Emil lämnade av mig utanför sjukhuset då man just nu på grund av corona inte får ha med någon in på avdelningarna om man inte har skärskild anledning. Klev ur bilen och visste att när jag skulle åka hem sen så skulle jag ha ett bröst mindre. Fällde någon tår när jag klev in på sjukhuset själv. Men tur de har fina sköterskor även där som tog hand om mig och att jag kunde ha telefonen att scrolla på medan jag väntade på att det skulle bli min tur på att få komma in på operation. Hant gå in på toaletten just före de kom och skulle hämta mig för att kolla på mitt bröst en sista gång, de bröst som gjort mig sjuk men samtidigt gett min son mat i flera månader, ett bröst som fått mig att känna mig kvinlig och fin.
 
Rullades in på operation vid 09:30 omgiven av väldigt fin personal och uppkopplad med diversesaker, Några minuter senare kände jag att det brände i ena armen och de förklarade att de kan kännas så före man somnar, sekunder efter det sov jag. Vaknade upp kring 12 igen och då var jag på uppvaket redan, otroligt trött, illamående och hade ont. Bad om mer medicin mot illamåendet och morfin! Fick det och slumrade om en stund igen medan kirurgen var förbi och berättade att allt gått jättebra.
 
Flyttades till en annan sal efter en stunnd där jag kunde få min telefon och kontakta Emil och mina närmaste att jag vaknat och allt gått bra. Fick träffa en sjukgymnast också och fick veta vad jag skulle göra för rörelser för att hålla igång armen. Kring 14 sa jag till dom att de minsan fick ta bort det där jävla dränaget då de tryckte mot någon nerv, 30 min senare är jag ute i bilen på väg hem igen med Emil.
 
Verkligen bara en "över dagen" operation för mig, vilket var väldigt skönt! Skönt få komma hem till min familj , ha vanliga kläder och att få sova i sin säng.
 
Nu är det som sagt den 6e redan och 3 dagar har gått sedan operationen. Måste säga att jag mår väldigt bra, klarar mig på bara alvedon vilket innebär att smärtan inte är speciellt hög. Är mest svullen där bröstet suttit och under armhålan. Har ett blåmärke som sträcker sig över halvabröstkorgen in mot armhålan och några på underarmen upp mot armhålan också. Gör mina rörelser flera gånger per dag och försöker hålla igång för att inte bli stel. Tog bort tejpen över ärret idag, kommer ta ett tag att vänja sig vid att det inte är något bröst där. Att inte känna sig "halv" på något sätt. Hoppas att jag som många andra bröstcancerdrabbade kan lära mig att rocka att bara ha ett bröst. Får nog smälta allt lite till och sen så ska nog det lösa sig också.